Malt og Appelsin

Maltöl
Apelsinläsk

Maltöl och apelsinläsk, visst får man en härlig julkänsla av det! Nja, kanske inte i Sverige, men väl på Island där denna blanddryck fyller samma roll som Julmust. Gleðileg jól!

malt_og_appelsin

Maltöl är inget som är så vanligt i Sverige men väl både i Tyskland och på Island. Det är en söt, alkoholsvag dryck som liknar svagdricka, fast utan det sliskiga sackarinet som av någon anledning finns i all Svensk svagdricka. På Island har den regerande Juldrycken sen länge varit  Malt og Appelsin, en släkting till den Tyska Radlern som är ungefär 50/50 maltöl och apelsinläsk. De exakta proportionerna, och om apelsinläsken ska hällas i först eller sist, är ett populärt diskussionsämne kring det Isländska julbordet. Vanligtvis är maltölen alkoholsvag, men för vuxna så går det med fördel att blanda med en alkoholstarkare malt bjór. I Sverige kan det vara lite knepigt att få tag på maltöl så om det kniper kan man använda en mörk, knäckig julöl istället.

Rasmus: Maltigt, knäckigt, sött och citrus. Visst smakar det Jul! Julmusten har fått en värdig konkurrent.

Kristín: Bradðið minnir mig á heimahaga Èg held èg fari að fella tár. (Smaken påminner mig om hemma Jag tror jag måste fälla en tår.)

Groggbloggen tackar Kristín Ósk Ingvarsdóttir, doktorand vid Lunds Universitet, för gästgroggandet, receptet och all info om hur drycken dricks i kompislandet Island.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *