Whisky & Soda

Whisk(e)y
Sodavatten

Här kommer en av de gubbigare varianterna på en whiskeygrogg.

w&s

Whisky eller whiskey, beroende på smak, har av tradition spätts ut med vatten, med eller utan kolsyra, för att ta ’udden’ av alkoholen och föra fram smaktonerna från fatlagringen. Sodavatten är kolsyrat vatten med tillsatt soda (natriumkarbonat) för friskhet och sundhet. Således bör groggaren med noggran vaksamhet välja sitt sodavatten så att det inte smakar för salt. Det vatten som återfinns i naturen med en relevant mängd natriumkarbonat brukar kallas mineralvatten och innehåller därtill allt som oftast en mängd andra salter, så som natriumklorid, och kan således vara ytterligare något salta i smaken. Kända naturliga källor finns i Karlsbad i Tjeckien och Vichy i Frankrike.

Jonas: En förvånansvärt trevlig grogg. En rökig whisk(e)y hade nog varit bättre än den bourbon jag använde för att möta upp sältan i sodan.

Rasmus: Classy! Vatten och sprit tänker man ju ska smaka vattning sprit. Detta smakar istället nästan mer whisky än whisky.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *