Grosshandlargrogg

Konjak
Sockerdricka

En gemytlig klassiker för grosshandlaren i farten. Sockerdrickan skall vara kall och konjaken billig.

grosshandlargrogg2

En grogg med gamla anor, på Flashback kallad urgroggen. Blandas, utan att skämmas, med ett billigt alternativ till konjak så som eau de vie. I en version av denna grogg blandas konjaken med Trocadero istället för med sockerdricka. Detta är troligtvis en senare variant då Trocadero introducerades först 1953 medan sockerdricka funnits sedan 1800-talet.

Rasmus: En oväntat trevlig grogg tycker jag! Sockerdrickan bråkar inte med konjaken, utan förstärker istället konjakssmaken.

Jonas:  Förutsättningarna var inte de bästa, med söt läsk och söt sprit, men en trevlig fredagsgrogg trots allt. Lite trixande krävdes för att å ena sidan slippa blaskighet men å andra sidan slippa för stor spritighet i smaken.

2 reaktion på “Grosshandlargrogg

  1. Bengtsson

    En superb grogg! Inte nog med att den är enkel, smakar förträffligt gott och har ett skönt namn. Att dricka ”Grosshandlare” är också ett sätt att hylla Göteborgs stads grosshandlarera och få vittra lite av den goa tidens vingslag. Det fanns många driftiga grosshandlare som försåg den kungliga huvudstaden men fint porslin, tobak av alla dess slag, lukta-gott vatten från fjärran länder och givetvis franskt brännvin. Affärerna gjordes ofta upp över en diger tre timmars lunch på Grand hotel i Stockholm och efter maten, snapsen och kaffet avnjöts en eller flera Grosshandlargroggar efter avklarad affär. Flertalet av dessa vältaliga Grosshandlare från Göteborg gjorde intryck på köpmännen i hufvudstaden. En del vann till och med hovets gunst och blev sedermera adlade på ibland oklara premisser. Dock ett par generationer senare är det få av dessa ätter som idag känner till sitt grosshandlare arv och hur denna ädla syssla öppnande upp riddarnas portar till societéns finrum.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *