De 10 Bästa groggarna

Det finns mycket man kan blanda i sitt glas, men här är de groggar som Groggbloggen rekommenderar. Alla kan göras alkoholfria genom att ersätta spriten med mer blannevann. Vi börjar med den bästa

1. Red Needle

Tequila
Tranbärsjuice

Fruktig utan att vara sliskig, komplex utan att vara komplicerad, klassisk utan att vara uttjatad. En toppengrogg för alla tillfällen som dessutom lär ha skapats av ingen mindre än Leonard Cohen själv.

Red Needle

2. Moscow Mule

Vodka
Ginger Beer

Den Ryska mulåsnan är en Amerikansk klassiker som var poppis på 40 och 50-talet. Drickes av tradition i kopparmugg, men har man inte det hemma så går även annan metallbehållare bra.

moscow_mule

3. Horse’s Neck

Konjak
Ginger ale

En classy grogg som är ett trevligt alternativ till den ständigt närvarande GT:n. Serveras med fördel med någon strimla citrusfrukt i glaset.

horses_neck

4. Vargtass

Hembränt
Lingondricka

Norrlands inofficiella grogg, men hur blandas den? ”Vargtass, hemkört med lingondricka!” förklarar de två norrlänningarna i Sällskapsresan II – Snowroller. Då hembränt kan vara svårt att få tag i går det självklart bra att använda vodka istället, gärna någon billig sort så att man får med den härligt riviga finkelsmaken.

vargtass2

5. Gimlet

Gin
Lime Cordial

Vad som på håll ser ut som en cocktail visar sig på närmare håll vara en grogg. Gimlet är en fingrogg (groggtail?) med anor, lime och mycket gin.

gimlet

6. Kalimotxo

Rödvin
Cola

Högt möter lågt i denna Baskiska nationaldryck. Andra namn är Coc a vin, Gårdagens eller helt enkelt Vinocola. Smakar som fulsangria och om inte det låter lockande så är det fortfarande godare än du tror.

Kalimotxo

7. Grosshandlargrogg

Konjak
Sockerdricka

En gemytlig klassiker för grosshandlaren i farten, på Flashback kallad urgroggen. Sockerdrickan skall vara kall och konjaken billig.

grosshandlargrogg

8. Firebull

Fireball
Red Bull

Fireball är flytande kanel med sprit i, som en bullfest för vuxna. Blandat med socker och koffein, A.K.A Redbull, blir det den ultimata festgroggen. Vi kallar groggen Firebull då förslaget Redballs blev nedröstat.

firebull

9. Fernet con Coca

Fernet
Cola

Fågel Fernet breder ut sina vingar och slår klorna i den inte ont anande colan. Det är kryddigt, mintigt och framför allt beskt med bara en yttepytteliten bismak av cola. Ingen muckar med Fernet. En grogg för vuxna*.

fernet_och_cola

* Detta inte sagt att andra groggar passar åt barn. Till barn rekommenderar groggbloggen läsk i måttliga mängder då socker är ett helt tillräckligt narkotikum för ungdomen.

10. Campari & Soda

Campari
Soda

En grogg så poppis att den finns att köpa färdigblandad i Italien! Svep den, hoppa på din Vespa, och kör fort som katten dit du ska så du hinner fram innan alkoholen gått ut i blodomloppen.

campari_soda

Bonus: De 5 sämsta groggarna

Bara för att man blandar sprit och blannevann så blir det nödvändigtvis inte gott, oftare än sällan blir det faktiskt riktigt äckligt. Här är groggarna du främst bör undvika

1. Dansk Skalle

Gammel dansk
Faxe Kondi

Gammel dansk är ju från början inte särskilt gott och sött bubbelvatten gör det inte godare utan snarare motsatsen till godare a.k.a. äckligt!

dansk_skalle

2. Black Retsina

Retsina
Cola

Vad kan man inte bland med Cola? Ja, i alla fall inte retsina, det kodasmakande grekiska vinet som ofta går att köpa på kapsylerad flaska. Dock finns det en gräns för vad man bör blanda med cola och det är här den går. Det konstigaste är att denna grogg t.o.m. lär gå att köpa färdigblandad!

black_retsina

3. Penicillini

Vodka
Grape Soda

Denna grogg har en festlig färg av lila och en äcklig smak av flytande penicillin. Det är allt du behöver veta.

penicillini

4. Rusbrus

Sprit
Vitaminbrus

Roligare på pappret än i glaset. Värst var det i munnen. Ett dumt sätt att förstöra gott vitaminbrus.

rusbrus

5. Folkhem Libre

Rom
Julmust

Inte en fruktansvärd grogg, men bara så uppenbart sämre än en rom o cola. Smakar inte bättre med påskmust

Folkhem Libre