Moscow Mule

Vodka
Ginger Beer

Den Ryska mulåsnan är en Amerikansk klassiker som var poppis på 40 och 50-talet. Drickes av tradition i kopparmugg, men har man inte det hemma så går även annan metallbehållare bra.

moscow_mule

Denna grogg lär ha skapats 1941 av (bl.a.) Jack Morgan som bara råkade vara återförsäljare av ginger beer. Notera att en Moscow Mule blandas med ginger beer och inte ginger ale. Medan ginger ale är ett läskeblask så är ginger beer en potent ingefärsläsk som till skillnad från ginger ale faktiskt smakar ingefära. Svår att få tag på i Sverige tyvärr, men ganska lätt att göra själv om man är beredd att fuska lite (”riktig” ginger beer ska jäsas, men följande snabbversion funkar utmärkt i nödsituation).

Hastig ginger beer (1 L)

100 g socker (gärna råsocker eller liknande)
100 g ingefära
8 dl bubbelvatten

Gör sirap av sockret genom att blanda ut det med ca. ½ dl vatten och värm på spis under omrörning. Riv ingefäran och pressa ut saften med hjälp en sil (funkar också toppen att köra ingefäran genom en råsaftcentrifug). Blanda sirapen och ingefärsjuicen och häll sedan försiktigt (så att inte all kolsyra försvinner) ned blandningen i bubbelvattnet. Här är det viktigt att det är bubbelvatten (t.ex. från kolsyremaskin eller från butik) och inte mineralvatten. Om man använder mineralvatten (som innehåller en massa salter) så kommer det bara att smaka mer eller mindre resorb.

Rasmus: En toppengrogg med mycket POW! Det märkliga är att man kan hälla i hur mycket vodka som helst utan att det märks.

Björn: Bästa på länge. Rena rama hälsodrycken!

Groggbloggen tackar Björn B., bananteknikkoordinator på Bananfesten 2015, för gästgroggandet och för en trevlig fest. Bandet i bakgrunden är Nyamacool som svänger loss med musik från Guinea.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *