Morbergs Tatanka

Vodka
Äppeljuice

Här Per Morbergs version av groggen Tatanka/Szarlotka. Då Morberg inte gillar några krusiduller så byter han ut den aromatiska bisonvodkan mot sprit med vatten i, a.k.a. vodka.

tatanka

Rasmus: En uppfriskande men lite tråkig grogg.

Can: I like apple juice, and I don’t mind the vodka. Maybe not that interesting, but I guess one could drink a lot of this.

Boktipset: Grogg, drinkar och Cocktails

De flesta böcker har inte med order ”grogg” i titeln, men Per Morbergs Grogg, drinkar och Cocktails är ett av de få undantagen. Den innehåller Morbergs versioner av ett gäng klassiska groggar, där Tatanka är en av dem. Som sagt så är Tatanka ett alternativt namn på Szarlotka och ska egentligen blandas med bisonvodka, men Morberg gör som han vill. Om Tatanka skriver han att: ”Den kunde varit uppkallad efter en kvinnlig rysk kulstöterska”. Här kan groggbloggen upplysa om att Tatanka betyder bisonoxe på Lakota-språket, ett språk som talas av siouxindianer i norra USA.

moberg_groggar

Groggbloggen tackar Can Soysal, handelsresande i Turkiska handdukar, för gästgroggandet. Detta är den första av flera groggar funna i Per Morbergs bok ”Grogg, drinkar och Cocktails”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *