Motorradler

Starköl
Citronläsk

En starkare version av den populära Tyska ölgroggen som kanske passar bättre efter det att cykelturen är avklarad.

motorradler

Radler (Cyklist) är en populär tysk öldryck som består av hälften öl och hälften citronläsk, en läskande söt-sur-bitter blandning som lämpar sig t.ex. på cykelturer då alkoholstyrkan bara blir runt 2.5%. Radler är dock aldeles för svagt för att kvala in som en riktig grogg, Motoradlern fixar detta genom att byta ut ölen mot en starköl så som Arboga 10,2 och resultatet är en 5% Radler med extra sting.

Det sägs lite var stans att Radlern först blandades 1922 av den Bayerska krögaren Franz Xaver Kugler. Detta stämmer nog inte då drycken nämns i skrift redan 1912 i Lena Christs Erinnerungen einer Überflüssigen.

first_mention_of_radler

Ungefär ca. typ: Under lunchen var det stilla i värdshuset; men på eftermiddagen blev det ett hålligång som hette duga. Det var inte bara öl som serverades, men även alla sorters läskeblask, mineralvatten, vingroggar, Radlermaßen och även en och annan flaska vin.

Radlern benämns här Radlermaßen där maß är ett dryckesmått på ca. en liter, radlermaß skulle därför löst kunna översättas till cyklistens liter. Då Lena Christ, liksom Franz Xaver Kugler, var Bayrare så kan vi i alla fall anta att Radlern har sitt ursprung i denna Tysklands sydligaste stat.

Denna grogg är den sista av fyra som livegroggades med ett trevligt gäng den 2/5, 2014, i en koloniträdgård någonstans i Lund. Följande sades helt spontant efter det att groggen serverats:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *