Tom Collins

Gin
Citronläsk

En klassisk grogg som var inne redan på 1800-talet. Den var faktiskt inne så till den milda grad att det finns speciella Collinsglas just för denna grogg.

tom_collins

Som med de flesta gammelgroggar så tvista de lärde om vem som var först att blanda en Tom Collins, och varför den heter som den gör. Det första receptet på en Tom Collins hittas i Jerry Thomas Bar-Tender’s Guide från 1876, dock bygger receptet på en tidigare grogg vid namn John Collins som i princip är identisk och som är belagd från 1869. Notera att i en ”riktig” Tom Collins ska gin blandas med citronjuice, socker och bubbelvatten, vilket Groggbloggen tyckte lät snarlikt ett recept på citronläsk.

Erik: Riktigt god! Citronläsken och Hendricksen gifter sig fint. Helt klart en av sommarens favoriter.

Maria: Som en GT, men snäppet bättre, d.v.s. drickbar men kanske inte min favorit.

Groggbloggen tackar Erik Håkansson, vikarierande gymnasielärare i fysik, och Maria Bååth, brödbloggare, för gästgroggandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *